Montaj baterie bideu

Montaj baterie bideu – Cum se face in cativa pasi simpli

Te-ai decis sa renovezi baia si sa instalezi si un bideu, insa nu stii sa montezi vasul si bateria acestuia? In cazul in care deja ai experimentat montajul unui vas de Wc, la montajul unui vas pentru bideu lucrurile sunt asemanatoare. Dar, legat de montajul bateriei pentru bideu lucrurile nu sunt tocmai identice ca in cazul altui tip de baterie.

Multora dintre noi montarea unui bideu si a bateriei aferente acestuia sunt considerate un moft, ce se regaseste mai mult in casele persoanelor instarite. Insa, nu este o regula general valabila.

Un bideu cu tot cu baterie, montat intr-o baie normala de casa sau apartament, se poate dovedi foarte eficient. In plus, poti face economii consistente la consumul de apa. Insa, tot farmecul acestuia dispare cand nu functioneaza bateria. Motiv pentru care trebuie montata o baterie de bideu cat mai repede.

De ce se strica usor bateria pentru bideu si ce e de facut

Aveti baia dotata cu bideu, iar bateria nu mai functioneaza si trebuie musai montata una noua?

Cel mai usor, bateriile de orice tip ar fi ele se strica din cauza folosirii necorespunzatoare si mai ales a depunerilor de calcar.

Se pare ca vremea bateriilor cu obtainer a apus de mult, facand loc unora mai performante cu bila. Sunt mult mai aspectuoase si mai elegante decat modelele mai vechi. Modelele mai noi de baterii de bideu sunt mai performante si mai rezistente, avand acelasi dusman ca al celorlalte mai vechi, calcarul.

In cazul in care nu mai functioneaza corespunzator, in prima etapa se poate incerca demontarea bateriei pentru bideu si inlaturarea depunerilor de calcar. Dar, de cele mai multe ori, in cazul bateriilor cu bila, aceasta operatiune nu are rezultate. Astfel este nevoie de o schimbare completa si veti avea nevoie de o manopera de montaj baterie bideu.

Este adevarat ca bateriile mai vechi, desi se stricau mai des, erau si mai usor de reparat, dar, bateriile noi, sunt cu mult mai rezistente. Ele au si un dezavantaj si anume ca nu se prea pot repara si, de cele mai multe ori trebuie schimbate si montate alte baterii de bideu noi.

Pasi simpli in montajul bateriei de bideu

Contrar parerilor generale, montarea bateriilor de bideu nu este o sarcina prea complicata. Respectarea instructiunilor, prezente in documentele insotitoare, conduce la un montaj corect, facil si rapid.

Iata cateva recomandari simple pe care trebuie sa le urmati daca doriti sa instalati bateria de bideu in regie proprie:

 • Inainte de a cumpara o baterie, verificati inaltimea tevilor pentru apa calda si rece din baie.In functie de aceasta, veti alege modelul adecvat.
 • Daca tevile sunt peste cada, se monteaza bateria de bideu de perete, iar daca apa curge sub acestea – alege baterii montate pe picior sau baterii cu orificii multiple.In magazinele de specialitate gasiti o gama variata de modele si colectii. Bateriile de calitate inalta se monteaza mai usor, sunt functionale si estetice.

La magazinele de bricolaj se gasesc sute de modele la preturi diferite. Iata care sunt cele mai utilizate:

 • baterie bideu monocomanda
 • baterie bideu dubla comanda
 • baterie bideu cu ventil metalic automat
 • baterie bideu cu ventil mecanic cu tija

Cele mai multe dintre aceste modele se monteaza pe bideu.

Bateriile de bideu monocomanda sunt prevazute cu un maner metalic, cartuse ceramice, suprafata este cromata, sunt prevazute cu limitator de debit reglabil, aerator cu racord cu bila, racorduri flexibile de conectare la apa si sistem rapid de instalare.

 • Bateriile de bideu cu sistem monocomanda se monteaza pe vas iar instalarea se va face pentru o singura gaura. Reglarea debitului minim este de aproximativ 2.5 l/min.
 • Inaltimea pentru montarea, fata de podea, a vasului de Wc, ar trebuie sa fie de 40 de cm.
 • Functionarea bateriei de bideu nu este posibila impreuna cu boilerele cu presiunea joasa.
 • Asigurati-va ca volumul de apa si presiunea sunt adecvate pentru o scurgere optima.
 • Pentru buna functionare a acesteia sunt necesari minimum 0,5 bari de presiune, de la 1 la 5 bari presiune recomandata, maximum 10 bari de presiune de operare si 16 bari presiune de testare.

In cazul in care presiunea statica este mai mare de 5 bari, trebuie montat un reductor de presiune.

 • Evitati diferentele mari de presiune intre alimentarea cu apa calda si cea cu apa rece
 • Rata debitului trebuie sa fie la o presiune de 3 bari: aproximativ 10 l/min
 • Racordul de apa calda trebuie sa reziste la maximum 80°C

In cazul bateriilor stative cu un singur orificiu, se folosesc racordurile flexibile si surubul de fixare. Instalati bateria cu elementele de racordare indreptata spre orificiul de montare. Bateriile vor fi intotdeauna filetate cu ajutorul piulitei cu guler. In final, conectati racordurile flexibile la reteaua de apa si verificati etanseitatea. 

Cheama un instalator cu experienta care sa se deplaseze in cel mai scurt timp, la tine acasa, pentru a constata si rezolva problemele legate de montajul bareriilor de bideu. Apeland la serviciile unui instalator autorizat beneficiezi, nu doar de o lucrare facuta ca la carte, ci si de garantie si preturi corecte.