Montaj clapeta antiretur

Cum si in ce conditii se poate face montajul unei clapete antirefulare

Subsolurile imobilelor se inunda usor, pe vreme cu ploi extreme, din cauza faptului ca nu s-au montat in prealabil sau sunt montate gresit clapetele antirefulare de pe instalatia interioara de canalizare. Situatie in care se impune montarea unei clapete antirefulare la canalizare.

Ce este clapeta antirefulare

Clapeta antirefulare actioneaza ca o supapa de sens, inchizand etans conducta de scurgere in caz de inundatii, infundarea conductelor sau in situatia in care tubulatura de scurgere nu face fata debitului. Montand un astfel de mecanism se pot evita tot felul de evenimente nedorite, precum inundatiile sau  evitarea mirosurilor neplacute ce pot sa apara in cazul defularilor de mica anvergura. Rolul supapei, in astfel de cazuri, este sa inchida bransamentul, debransand efectiv instalatia de scurgere, de la sistemul de canalizare la care este racordata.

Clapeta de sens antirefulare pentru canalizare cu bila are diametrul de 50 de mm. In momentul refularii, bila flotanta este impinsa de jetul de apa ce vine din sensul opus celui normal de scurgere si blocheaza scurgerea, prin etanseizarea ei pe o garnitura din teflon. Clapeta antirefulare este prevazuta cu doua capace pe filet, stanga, dreapta, cu rol de usi de vizitare. In cazul inundarii clapetei de refulare, ea poate fi usor desfundata, indiferent de pozitia in care este montata.

De ce este important montajul unei clapete antirefulare

Montajul unei clapete antirefulare este solutia ideala daca te confrunti des cu inundatii si refulari in propria curte sau la parterul blocului. Acest fapt este cu atat mai relevant, cu cat in ultima perioada fenomenele meteorologice extreme, cu ploi puternice, au determinat caderi de apa cu mult peste mediile multianuale normale.

Cartierele de imobile rezidentiale, nou-construite, sunt cele mai afectate din acest motiv. Canalizarile, din aceste zone, refuleaza la cea mai mica ploaie torentiala. Daca, dezvoltatorii nu au luat masuri impotriva refularii apei de la canalizare, inca din faza de proiectare a cladirii, in functie de pozitia ei fata de reteaua publica de canalizare, sarcina le revine proprietarilor. Astfel, instalarea si montarea unei clapete sta in sarcina proprietarilor de imobile.

Compania de distributie a apei are responsabilitatea sa investeasca in modernizarea si intretinerea sistemului de canalizare. Un avantaj pentru proprietarii de imobile impotriva refularii apei.

Clapeta antiretur, variante de montaj

Te confrunti des cu cresterea apei pe timp de ploaie, iar canalizarea strazii refuleaza in propria curte? Solutia este sa montezi o clapeta antirefulare la capatul bransamentului, in canalul din strada. Exista si varianta de montaj a clapetei in caminul din propria curte.

Este important de retinut ca la montajul clapetei antirefulare in canalul din strada, intretinerea anuala va fi mai dificila.

Intretinerea clapetei antirefulare este simpla si se face macar o data pe an. Iata cum se procedeaza:

– Se desface capacul clapetei

– Se curata de eventuale corpuri solide si reziduuri

– Se verifica garnitura de etansare a clapetei

– Se schimba garnitura deteriorata

Clapetele sunt disponibile la diametrele de 50 mm, 110 mm, 125 mm, 160 mm si 200 de mm si sunt prevazute cu un capac fixat in patru suruburi, ce are rolul de usa de vizitare. Preturile acestora cresc in functie de diametru supapei . Modele cele mai fiabile si mai usor de intretinut, recomandate de specialisti, sunt clapetele fara capac de vizitare, cu diametrul de 50 mm sau  160 mm.

Recomandari de montaj corect a unei clapete antiretur

Clapetele antirefularea se monteaza, in general, pe instalatia de canalizare, ce apartine locatarilor de cladiri.

Clapeta antirefulare se poate monta in pozitie orizontala. In functie de zona unde este amplasat caminul  este absolut necesar ca aceasta clapeta antirefulare sa protejeze caminul imobilului.
Se poate amplasa, atat in camin, cat si pe tronsonul de 160 de mm, insa in acest al doilea caz este necesar sa aveti acces la clapeta, pentru intretinere. Acest fapt presupune un camin de vizitare.
Exista si camine speciale dotate cu clapeta antiretur.

Specialistii recomanda montajul clapetei antiretur dupa confluenta tuturor scurgerilor: cada, chiuveta, Wc sau sifon de pardoseala. De exemplu, in cazul in care clapeta antirefulare este montata doar pe scurgerea unui obiect sanitar, aceasta se blocheaza iar apa poate iesi pe scurgerile celorlalte obiecte sanitare.

Este important de retinut ca o astfel de clapeta necesita intretinere periodica si se monteaza pe traseul dintre baia ta si reteaua stradala.

Montajul unei clapete antirefulare la canalizare te scapa de neplaceri indiferent ca locuiesti la casa sau la bloc, la parter ori subsol.

Documenteaza-te bine inainte de a incepe o astfel de lucrare sau cauta un instalator cu experienta montajul unei clapete antirefulare.