Montaj geam cabina de dus cu usi culisante

Montajul geamului de la usile cabinei de dus este o operatiune care nu impune riscuri mari, atat timp cat cel care va face montajul are experienta in domeniu. Altfel este nevoie de aujutorul unui specialist instalator sanitar. 

Mult mai estetice decat perdelele de dus, cabinele de dus prevazute cu geam se monteaza extrem de simplu. O usa de sticla securizata asigura etanseitatea lasand in acelasi timp sa treaca lumina. Modelele de usa cu geam pentru cabinele de dus cu usi culisante corespund marimilor caditelor de dus mai mari si sunt reglabile intre anumite limite, adaptandu-se necesitatilor fiecaruia.  La fel se intampla si in cazul usilor cu doua panouri.

Montaj geam cabina de dus

La montajul geamurilor usilor cabinei de dus trebuie respectate intocmai instructiunile de utilizare si de securitate de pe prospectul produsului. Inainte de operatiunea propriu-zisa de montaj geam cabina de dus trebuie montata cadita destinata dusului, daca acesta este prevazuta cu una si bateria de dus. Abia dupa aceste operatiuni se va trece la montajul geamului de la cabina de dus.
Atunci cand achizitionati o cabina de dus, trebuie aleasa una potrivita, iar apoi trebuie sa va decideti asupra conceptului de montaj. De obicei, configuratia baii determina automat forma paravanului de dus.
Dusurile in U sau libere se monteaza dinaintea unui perete. De obicei, sunt completate cu doua elemente laterale stabile si cu un element de usa. Deoarece paravanul de dus se imbina cu un singur perete, se impune insa o fixare mai puternică. Drept urmare, se recomanda un cadru complet pentru cabina de dus.
Pe langa usile de dus e nevoie de anumite unelte si materiale pentru afectuarea montajului geamului cabinei de dus si profilelor aferente acestora.

Materiale si unelte necesare pentru montajul geamului cabinei de dus:

– Usa de dus
– Suruburi cu dibluri pentru perete
– Banda adeziva pentru mascare
– Un tub de chit siliconic
– Metru ruleta
– Creion
– Masina de gaurit cu percutie
– Spiral de gaurit beton
– Spiral de gaurit ceramica glazurata
– Nivela cu bule de aer
– Surubelnita electrica
– Spirale pentru metal
– Surubelnita manuala
– Cheie reglabila
– Pistol de extrudare silicon, ciocan

Etape de montaj geam cabina de dus cu usi culisante

Pasul 1: Se iau masurile necesare

●  Inainte de a cumpara toate cele necesare, masurati cu grija distanta intre peretii sau panourile fixe de sticla, care vor incadra usa culisanta. Se iau masurile atat la baza, cat si in partea superioara a usii.
●  Alegeti un model corespunzator de usa in latime. Cu sistemul de usi culisante beneficiezi adesea de faptul ca exista doua panouri de usa care se suprapun si te poti juca in limitele celor cativa centimetri ale acestei suprapuneri.
●  Profilele de montare ale panourilor pot compensa cativa milimetri de erori de verticalitate ale peretilor in toate directiile, daca vor exista.
E bine de stiut ca majoritatea modelelor de usi culisante sunt reversibile. Se monteaza fie la dreapta, fie la stanga. Panoul fix se va monta pe partea unde se monteaza bateria de dus sau pe partea unde apa stropeste cel mai mult.

Pasul 2. Se monteaza suporturile laterale ale geamului cabinei de dus

●  Se aplica sau se pune fiecare profil pe perete, pe locul montajului definitiv in perete sau pe panoul lateral, care va incadra usa, dar retras la un centimetru de marginea caditei de dus.
●  Se verifica verticalitatea cu ajutorul nivelei cu bula de aer si se marcheaza pozitia, dand din loc in loc cateva puncte cu creionul.
●  Pe partea panoului fix al usii lipiti o bucata de banda adeziva, de mascare in dreptul viitoarelor gauri de fixare ale profilelor de suport.
●  Gauriti, in spatiile speciale ale suporturilor, fiecare suport cu viteza mica de percutie, pana cand se patrunde placa de faianta.
●  Indepartati bucatile de banda adeziva si bateti diblurile cu ciocanul la maximum.
●  Depuneti un strat de chit siliconic pe spatele profilelor de sustinere, destinate fixarii geamului, inainte de fixarea propriu-zisa.

Pasul 3. Se asambleaza si fixeaza panourile usii
●  Se va incepe prin montarea panoului de sticla fix in cadrul sau de profile, asa cum este recomandat in chitul de instalare.
●  Profilul vertical se va fixa de celelalte profilele verticale prin insurubare, incadrand usa de sticla a cabinei de dus.
●  Panoul de sticla culisant. Se introduc rotitele panoului culisant, prevazute in chitul de instalare, in santurile destinate acestora din profilele orizontale. Se intregeste cadrul cu profilul vertical destinat acestei operatii, insurubandu-l in profilele verticale. Se monteaza pe suportul lateral.

Pasul 4. Se instaleaza si se fixeaza panoul culisant
●  Instalarea. Introduceti ansamblul usii culisante in pozitia destinata lui, in profilul de sprijin lateral deja insurubat si fixat in perete. Se va introduce putin inclinat, apoi se va indrepta si glisa pana in fundul profilului de suport montat pe perete, aducand usa culisanta pe axa de lucru. Se va proceda in asa fel incat, cel de-al doilea profil de sprijin lateral sa coincida cu marcajele insemnate anterior pe perete.
●  Se va face verificarea pozitiei ansamblului usii, relativ la cadita de dus, mai ales in ceea ce priveste verticalitatea acestui ansamblu.
●  Cand totul pare finalizat, punctati pozitiile gaurilor de fixare in perete ale suportului lateral.

Pasul 5. Fixarea finala a panourilor

●  Se va indeparta putin ansamblul usii.
●  Gauriti, bateti dublurile in perete si puneti la loc profilul de suport metalic lateral pentru a-l insuruba definitiv.
●  In pozitia indepartata de bateria de dus, in care se monteaza suportul, nu mai este necesara fixarea profilelor cu silicon.
In acest stadiu de montare, ansamblul usii este stabilizat de cei doi suporti laterali de perete. Astfel, in acest punct este inca posibil de corectat o usoara lipsa de verticalitate inaintea fixarii definitive.
●  Se fac reglajele finale. Controlati fixarea la orizontala a profilelor din partea superioara a ansamblului si apoi verticalitatea panourilor de sticla cu nivela cu bule de aer. Cand totul este asezat perfect, se gauresc profilele metalice la 15 cm de colturile ansamblului, insurubati si acoperiti suruburile cu aparatori.

Pasul 6. Punerea in functiunea si finalizarea montajului geamului cabinei de dus
●  Se urmeaza intocmai instructiunile din notele de montaj pentru plasarea la locul lor a pieselor de la imbinarile usilor si a ultimelor profile ale panoului culisant. Se acopera imbinarile de sus ale profilelor de sustinere, iar apoi se monteaza manerul panoului culisant.
●  Etansarea Finala. Se aplica un strat de silicon transparent in exteriorul jonctiunii dintre cadrul ansamblului usii si cadita dusului fixata in pardoseala. Se lasa chitul sa se intareasca 24 de ore.
●  Dupa utilizarea cabinei de dus trebuie clatite placile de ceramica si interiorul ansamblului usii.
●  Se indeparteaza excesul de apa cu o racleta de cauciuc pentru a evita depunerile de calcar pe pereti. Este recomandat ca, dupa fiecare saptamana de utilizare , sa se pulverizeze o solutie speciala de detartrare sau sa se stearga peretii interiori din geam ai cabinei de dus cu otet sau solutii speciale pentru a evita depunerile de calcar pe sticla.