Schimbarea robinetilor de la calorifere

Ce solutii ai in cazul in care robinetii de la calorifere necesita schimbare

Te confrunti cu probleme la instalatia termica iar robinetii si garniturile trebuie schimbate? Daca locuiesti la bloc si te confrunti cu astfel de probleme in plina iarna, vecinii tai nu vor fi tocmai fericiti, caci va trebuie sa golesti intreaga coloana de apa pentru a remedia situatia. Ar fi ideal sa faci astfel de reparatii vara, cand agentul termic e inexistent. Altfel, daca te-ai trezit atunci cand se da drumul la caldura in bloc ca se prelinge apa pe langa robinetul de la calorifer e musai sa-i schimbi. Sau poate trebuie schimbate doar garniturile, insa tot e nevoie sa golesti instalatia de apa.

In cazul in care aveti centrala proprie acasa, lucrurile sunt mai simple. Se goleste instalatia de apa si se verifica, daca intr-adevar  robinetii sunt defecti sau doar garniturile si trebuie schimbate.

Ce e de facut in cazul in care picura pe langa robinetii caloriferelor?

In situatia in care robinetii sunt defecti, iar caloriferele nu mai dau randament si nu stii ce este de facut, cheama un instalator in regim de urgenta, care va face o constatare rapida si iti va spune exact ce sa faci. Pe timp de iarna, lipsa agentului termic sau functionarea defectuoasa a instalatiei termice poate crea, de cele mai multe ori un disconfort fizic, dar si unul financiar. Este important ca acestea sa ofere o temperatura constanta pe timp de iarna, fara costuri suplimentare sau diferente prea mari de la luna la alta, la factura de caldura.

Un instalator poate sa faca de la montajul caloriferelor, verificarea lor si aerisirea instalatiei, reparatii la calorifere sau schimbarea robinetilor si a garniturilor, pana la proiectarea si refacerea intregii instalatii sanitare.

Un technician cu experienta iti va recomanda ce robineti sunt mai potriviti pentru instalatia termica, in functie de tipul de calorifer existent. Beneficiezi de garantie la toate produsele si serviciile facute de un instalator sanitar autorizat.

In situatia in care garniturile sunt defecte, trebuie inlocuite cu altele noi, insa daca si robinetii sunt crapati sau nu mai etanseaza corespunzator atunci trebuie schimbati. Un robinet de calitate, odata schimbat, nu iti va da batai de cap toata iarna.

Iata ce solutii poti avea daca picura pe langa robinetii caloriferelor

– Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa scoti din functiune centrala termica sau robinetii tur-retur.

– Desfaci robinetul de alimentare unde se regaseste un surub cu doua piulite, una mare pt calorifer si una mica de la surub.

– Se strange piulita mica, astfel incat sa ramana fixa.

In situatia in care picura in continuare, de vina ar putea fi garnitura sau vreo fisura aparuta la robinet. Iata cum trebuie procedat in situatia in care picura in continuare pe langa robineti:

  • Se inchide bine robinetul, fortandu-l putin
  • Se demonteaza fluturele sau butonul de actionare
  • Se desface presetupa, in asa fel incat axul sa ramana deschis
  • In fata presetupei, pe langa ax, se schimba garnitura sau se pune snur, calti
  • Se strange la loc presetupa, nu foarte tare, in asa fel incat sa se poata deschide usor robinetul
  • Se monteaza la loc fluturele

Daca nici aceste solutii nu au dat randament trebuie schimbati robinetii cu totul. In acest caz, trebuie sa apelezi la serviciile unui instalator sanitar, deoarece trebuie golit caloriferul de apa, schimbati robinetii si apoi probata instalatia de apa.

Robineti se vor monta, atat pentru teava de tur, cat si pentru cea de retur de la calorifer.

In functie de prêt si nevoile fiecaruia se poate opta pentru  montarea mai multor tipuri de robineti la instalatia termica, precum: robineti cu cap thermostat, cu bila, cu sfera, robineti coltar, drepti din polipropilena, robineti de reglaj tur sau retur coltar din alama, robineti de reglaj tur drept din alama,  robineti termostatabili tur sau retur din alama cromata sau alt tip de robineti speciali pentru instalatia termica.

Daca astfel de probleme te depasesc, lasa-le in seama specialistului. Un instalator specialist iti spune ce tip de robineti sunt cei mai potriviti in functie de instalatia termica sau de sistemul de incalzire si va face lucrarea ca la carte.