Verificarea instalatiilor termice

Iarna bate la usa si inca nu ai facut o verificare a instalatiei termice? Este cazul sa iti iei toate masurile de precautie din timp pentru a nu avea surprize neplacute in toiul iernii.

Cauta un instalator care sa iti ofere verificare sau asistenta tehnica a instalatiilor termice, care actioneaza in caz de urgente, deplasandu-se in cel mai scurt timp la domiciliul tau. Este important ca, cel care ofera ofera servicii de verificare a instalatiei termice sau intervine pentru lucrari mai complexe si revizii la instalatia termica intr-o locuinta, sa aiba autorizatie de functionare ANRE.

In cazul in care specialistul trebuie sa intervina pentru verificarea centralei termice, acesta trebuie sa detina in plus si autorizatie ISCIR.

Verificarea instalatiilor termice – de ce este necesara

Prin verificarea instalatiei termice se urmareste buna functionare a centralei, daca tevile sunt in conformitate cu instalatia si daca agentul termic este prezent in instalatie, in parametrii normali.

Astfel, se porneste centrala, se verifica daca exista scurgeri sau pierderi, care este temperatura tevilor, cea din calorifere si atmosfera din casa. Daca toate merg la parametrii normali, insemna ca racordarea caloriferelor la centrala s-a facut corect.

Astfel de verificari, insa trebuie facute in prezenta unui specialist. In cazul in care se constata defectiuni, aceasta va interveni efficient si in timp util.

O verificare facuta ca la carte, va aduce totodata si facturi mai mici la caldura. Se verifica presiunea gazului, eficienta combustibilului, presiunea, amperii si tensiunile pentru siguranta proprietarului. Daca apar anumite nereguli, se va interveni prin reparatii si schimbari. Daca verificarile sunt facute corespunzator, la momentul oportun, centrala si intreaga instalatie termica vor avea viata lunga.

O centrala termica instalata deja se poate verifica in fiecare iarna, pentru a preintampina eventualele erori. Insa, verificarea instalatiilor termice se face periodic, o data la doi ani, de catre persoane autorizate si vizeaza, in special:

 • Verificarea existentei livretului centralei termice;
 • Se verifica starea aparatului si mentinerea conditiilor initiale de instalare;
 • Se efectueaza curatarea aparatului, daca este nevoie;
 • Se efectueaza, incarcarea la presiune hidraulica la cazane, conform standardelor in vigoare, o data la 4 ani;
 • Se verifica si se regleaza instalatia de ardere, pentru a observa daca se produce o ardere completa si eficienta, prevazuta de producator;
 • Se analizeaza gazele arse si se face verificarea incadrarii valorilor in limitele admise;
 • Se verifica daca dispozitivele de control, de reglare si siguranta functioneaza corect;
 • Se fac verificari aplicabile, conform conditiilor tehnice prevazute in livretul aparatului si instructiunile producatorului.
 • Se fac verificari la gazele emanate si la gradul de monoxide de carbon;
 • Se verifica, de asemenea, calitatea aerului din interiorul casei, pentru a observa daca gazele sunt emanate corect si nu exista eventuale scapari de gaze.
 • Se va nota felul in care se produc arderile de combustibil, dar si puterea de incazire a intregii retele de calorifere.

In afara de controalele periodice, efectuate cu ajutorul unui personal calificat, fiecare proprietar are responsabilitatea sa se ocupe de buna functionare a sistemelor termice, asigurand:

 • Fiabilitate – prin efectuarea constanta a mentenantei, cu ajutorul unui tehnician specializat in domeniu.
 • Siguranta – prin verificarea corespunzatoare. Se fac verificari cu ajutorul analizelor digitale la conducta de gaze ori la fumul scos de centrala.
 • Eficienta energetica. Se verifica presiunea gazului, eficienta combustibilului, presiunea, amperii si tensiunile pentru siguranta proprietarului.
 • Daca totul merge bine, toate camerele au aceeasi temperatura, nivelul de confort al intregii locuinte este sporit. Pentru reglarea unei temperaturi optime se poate opta pentru amplasarea unui termostat de ambient.
 • Durata de viata lunga a instalatiei. Daca verificarile sunt facute cum trebuie, iar instalatia se utilizeaza corect, centrala si intreaga instalatie termica vor avea o viata lunga.

Chiar daca sistemele centralizate din ultimii ani sunt din ce in ce mai performante si fiabile, totusi, verificarea instalatiei termice de catre ingineri autorizati, trebuie facuta constant, inainte de fiecare sezon rece. Verificarea instalatiei termice are ca scop siguranta intregii familii, pentru fiabilitate si pentru o locuinta incalzita corespunzator.

O instalatie termica, verificata corect te scapa de griji. In plus, daca totul merge corespunzator, nivelul de confort al intregii locuinte va fi unul excelent.