Montaj bazin de WC

Cum se realizeaza montajul unui bazin de WC

Montajul bazinului de WC este o treaba simpla, la prima vedere. Insa, daca este ingropat in zidarie, nu incorporat ori suspendat pe vasul de Wc, lucrurile se complica putin. De aceea, daca vechiul bazin de Wc s-a defectat sau nu mai functioneaza cum trebuie  cheama un instalator sanitar care stie sa monteze orice tip de bazin de Wc, atat incastrat, incorporat, cat si suspendat pe vas.

Magazine de bricolaj, cu obiecte sanitare, precum: chiuvete, vas de Wc, cada, lavoar, baterii, bazin Wc si toate accesoriile necesare la montajul acestora  se gasesc usor. Important este sa stii ce iti doresti si care este cel mai potrivit bazin de Wc.  Un instalator sanitar experimentat te poate sfatui si care este cea mai buna si practica varianta de rezervor.

Cele mai importante aspecte, pe care  trebuie sa le ai in vedere la montajul unui bazin de Wc

 • Cum alegi cel mai potrivit bazin de WC, pentru montaj

Atunci cand mergi la magazinele de bricolaj pentru a alege un bazin de Wc, trebuie tinut cont ca rezervoarele din plastic, de altfel cele mai intalnite pe piata in prezent, fiind si mai ieftine, se vor strica si mai usor. Acestea sunt  mai practice, dar totodata sunt cele care necesita interventii mai dese sau trebuie schimbate la intervale scurte de timp. Pot aparea probleme la mecanismul de alimentare cu apa al vasului de Wc, scurgeri de apa sau blocarea sistemului de tragere a apei. In schimb, bazinele din ceramica sunt mai rezistente, merg montate, atat suspendat, pe vasul de Wc, cat si incastrat si au un design mai atragator. Insa, acestea nu sunt atat de practice, pun presiune mai mare pe vasul de toaleta si necesita o prindere adecvata.

Specialistii sunt de parare ca, cele mai potrivite si eficiente bazine pentru Wc sunt cele care merg montate putin mai sus decat vasul de toaleta. Bazinele moderne functioneaza in baza unui sistem de presiune a apei, care face posibila spalarea eficienta a vasului de Wc, fara ca rezervorul sa fie montat la inaltime mare fata de vas.

Totodata, rezervoarele de Wc moderne sunt si cele care consuma mai putina apa decat cele cu sisteme mai vechi. In plus, nu se strica prea usor si nu este nevoie de schimbarea mecanismului de alimentare cu apa al Wc-ului.

 • La ce inaltime se monteaza bazinul de Wc

Instalatorii sanitari recomanda ca bazinele pentru Wc sa fie montate la o inaltime cat mai mare de vasul de toaleta, deoarece, in cadere, apa va avea o presiune mai mare, iar spalarea vasului va fi mai eficienta. Singura problema cu care te poti confrunta, daca alegi sa montezi bazinul de Wc la o inaltime mare, este interventia greoaie, in cazul in care e nevoie de inlocuirea mecanismului de alimentare sau alte defectiuni ale rezervorului. Spatiul ingust dintre tavan si rezervor nu iti permite sa intervii prea usor. Din acest motiv, acum,  bazinele de Wc se monteaza la o inaltime cat mai accesibila.

 • Bazin de Wc ingropat in perete sau incorporat pe vas?

Ti se par mai aspectuoase bazinele de Wc care se incorporeaza in perete si iti doresti sa montezi unul acasa, insa nu stii care sunt riscurile la care te expui?

In comparatie cu bazinele de Wc, care necesita fixare in perete sau aparenta  pe vasul de toaleta, cel ingropat in perete, este mai elegant, dar presupune pricepere si unele riscuri totodata. Iata ce presupune o astfel de lucrare mai serioasa:

 • Necesita un gol special in perete, unde rezervorul trebuie ingropat in rigips sau perete
 • Este recomandat sa fie zidit, peretele din rigips nu sustine greutatea rezervorului
 • Necesita refacerea partiala a instalatiei de apa
 • Vasul se poate ciobi daca este fixat prea aproape de scheletul de fixare
 • Presupune un montaj mai complex pe un anumit schelet de prindere
 • Daca nu se termoizoleaza in prealabil, poate aparea o punte termica
 • E posibil sa fie nevoie sa spargi faianta atunci cand apar anumite defectiuni
 • Pret mai mare. Clapeta bazinului ridica si mai mult pretul lui
 • Depunerile ce se formeaza in timp, necesita schimbarea sau curatarea rezervorului

Insa, atat in cazul bazinelor de Wc ingropate, cat si montate aparent pe vas, pot sa apara multiple defectiuni. Cea mai intalnita defectiune este scurgerea fara oprire a apei in vasul de toaleta, consumand apa degeaba. Este vorba despre o defectiune care impiedica inchiderea valvei de scurgere si se poate rezolva doar prin inlocuirea mecanismului bazinului de Wc, indepartand capacul rezervorului.

Documenteaza-te bine inainte de a incepe o astfel de lucrare sau cauta un instalator cu experienta in montajul bazinului de Wc, mai ales in cazul celui ingropat in perete. Datorita experientei sale, instalatorul sanitar va efectua rapid lucrarea si te scapa de complicatii viitoare.